2017-09-28 - Rekordalacsony maradt a magyar munkanélküliség

Hétszer annyi magyar férfi talált munkát, mint ahány nõ

Látványosan alacsony maradt a munkanélküliség Magyarországon: a KSH friss adatai szerint a június-augusztusi idõszakban 4,2 százalékos volt a munkanélküliségi ráta. Ez pontosan ugyanannyi, mint egy hónappal korábban, az egy évvel ezelõttihez képest viszont 0,7 százalékos csökkenést jelent.

Hatalmas az eltérés a nemek között. Egy év alatt 32 ezerrel lett kevesebb munkanélküli az országban, de a férfiak körében 28 ezerrel, míg a nõknél csak 4 ezerrel lett alacsonyabb az adat.

Azoknak, akik elvesztik az állásukat, átlagosan közel 16 hónapra van szükségük ahhoz, hogy új munkát találjanak. A munkanélküliek 40 százaléka számít tartósan munkanélkülinek, õk azok, akik legalább egy éve nem dolgoznak.

A foglalkoztatottak létszáma egy év alatt 1,3 százalékkal nõtt – a munkában lévõk száma most igencsak könnyen megjegyezhetõ, 4 millió 444,4 ezer. A közmunkából 40 ezren tûntek el egy év alatt (190 ezer közmunkás van jelenleg), helyettük 99 ezerrel többen dolgoznak az elsõdleges munkaerõpiacon. A KSH hivatalos adata szerint csak 114 ezer magyar dolgozik külföldön. Persze valószínû, hogy a valós adat ennél sokkal magasabb. Ez részben magyarázhatja az alacsony munkanélküliségi rátát is, a Financial Timesegy elemzése szerint például ahogy az egész régióban, úgy nálunk is azért lehet rekordalacsony a munkanélküliség, mert sokan vándorolnak ki.

Forrás: hvg.hu