2017-10-26 - 7 nyomós érv, hogy érdemes ötvenes nõkkel dolgozni

Ambiciózus, bölcs és lojális kollégák, akiknek az élethelyzete minden eddiginél koncentráltabb munkavégzésre ad lehetõséget. HR tanácsadó segítségével gyûjtöttük össze a legfontosabb szempontokat, hogy milyen elõnyökkel járhat az ötvenes nõk foglalkoztatása.

1. Túl a nehezén

Kényes kérdés a gyerekvállalás és a karrier összeegyeztetése, illetve összességében a nõk munkaerõpiaci helyzete. Még ha valaki az utolsó lehetséges pillanatig is tolta volna a gyerekvállalást, ötvenesként már egészen biztosan kikerül a kisgyerekes szülõi státuszból. Akinek pedig korábban születtek a gyerekei, mire eléri az ötödik X-et, lehet, hogy már egy háztartásban sem él velük. Így Réh Ágnes HR tanácsadó, toborzási, kiválasztási szakértõ szerint a sok-sok év után felszabaduló rengeteg idõ és kapacitás igenis jó munkaerõvé, lelkes és ambiciózus munkavállalóvá teszi az ötvenes nõket, akik igénylik az új feladatokat és az új kihívásokat.

2. Tudatos jelenlét

Miután a gyereknevelés már nem köti le annyira a figyelmüket, sokkal koncentráltabban tudnak dolgozni, hiszen fontos számukra, hogy valahol ismét hasznosnak érezzék magukat – álltja a HR-szakember.

3. Lojális, megbízható anyák

Réh Ágnes ezen túl azt is tapasztalja, hogy manapság trendfordulót élünk, és egyre több munkaadó kezdi átgondolni, hogy az anyákban a megbízhatatlan helyett, akinek folyton beteg a gyereke, pont hogy megbízható munkaerõt kellene látni, hiszen õk azok, akik életük szoros keretei és számtalan kötelezettségük miatt igazán hatékonyan gazdálkodnak a munkára szánt idõvel. A megbízhatóság és a lojalitás fokozottan igaz lehet az ötvenes nõkre is, véli a szakember, mert õk már hosszú távra terveznek, vagyis jellemzõen olyan munkahelyet keresnek, ahonnan majd nyugdíjba mehetnek.

4. A rutin meg az évek

Az egyik legnyomósabb, az ötvenes nõk foglalkoztatása mellett szóló érvet majdnem el is felejtettük, miszerint a korosztály rengeteg tapasztalt, rutinos emberbõl áll, akik nem csupán a munkában bizonyítottak, hanem az élet számos más területén is. Ez a széleskörû élettapasztalat segítheti õket, rajtuk keresztül pedig a többi kollégát is, hogy viszonylag flottul megoldják a bonyolult, munkahelyi helyzeteket és a konfliktusokat.

5. A tyúkanyó

Réh Ágnes szerint az érvek sorában arról sem szabad megfeledkezni, hogy az ötvenes nõk nem egyszer a „tyúkanyó” szerepét töltik be a munkahelyen: õk azok, akik a szárnyuk alá veszik, terelgetik, tanítgatják a fiatalabb munkatársakat. Szakszerûbben fogalmazva azt is mondhatjuk, hogy szakterülettõl és munkakörtõl függõen az ötvenes nõk jelentõs coaching értékkel bírhatnak a munkaerõpiacon, akár hivatalosan is alkalmazhatják õket mentori, tanácsadói szerepben, hogy átadhassák a tudásukat és a tapasztalataikat.

6. Tanulás? Az ötvenesek is képesek rá!

Ha az elõzõ pontban leírtak fonákját szemléljük, sokan félnek attól, hogy az ötvenes munkavállalók már lassúbbak, a tudásuk sem elég naprakész, cserébe a tanulási hajlandóságuk is alacsony. Ám a HR-es meggyõzõdése, hogy az újra való nyitottság, illetve a tanulás vágya és képessége nem feltétlenül kor kérdése, sokkal inkább személyiség és belsõ motiváció függvénye. Réh Ágnes szerint egyáltalán nem szabad leírni a mai ötvenes hölgyeket, akik bõven képesek még a tanulásra, amit egyáltalán nem zár ki a tény, hogy átlépve az ötödik X-et, a személyiségünk már valóban kevésbé változik.

7. Új lehetõségek

A mai ötvenesekben lévõ potenciált és kiaknázatlan lehetõségeiket jól jelzi, hogy újabban már Magyarországon is léteznek olyan coach praxisok, tanácsadó irodák, illetve HR-ügynökségek, melyek kimondottan erre a korosztályra fókuszálnak, és nekik adnak tanácsokat. Abban Réh Ágnes is egyet ért, hogy ez jó irány, viszont érdemes lenne még több figyelmet fordítani az ötvenes korosztályra.

Forrás: hvg.hu