2017-11-29 - Több térségben már eltûnt a közmunka

Tartósan kétszázezer fõ alá csökkent a közfoglalkoztatottak száma az idén, szeptemberben átlagosan 173 ezren dolgoztak valamilyen programban – derül ki a Belügyminisztérium jelentésébõl. A közmunkások közel fele három megyében dolgozik, ezzel szemben vannak olyan térségek az országban, ahol mindössze néhány fõ vesz már csak részt közmunkában. Az így foglalkoztatottak több mint fele mind­össze általános iskolai végzettséggel rendelkezik.

Tovább csökkent a közfoglalkoztatottak létszáma szeptemberben az elõzõ hónapokhoz képest: az idén már tartósan 200 ezer fõ alá esett a foglalkoztatási formában részt vevõk száma – olvasható a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási jelentésében. A közmunkások közel fele a szolgáltatási és szállítási ágazatok valamelyikében helyezkedett el, ezt követõen a mezõgazdasági, az építõipari és a kisegítõ munkakörökben alkalmazták õket leggyakrabban. A közfoglalkoztatási programokban dolgozók jelentõs része, 53 százaléka mindössze általános iskolai végzettséggel rendelkezik, s csak 2,2 százalékuknak van felsõfokú képesítése.

Területi megoszlásban továbbra is Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, valamint Hajdú-Bihar megyékben foglalkoztatták a legtöbb közmunkást, az összlétszám közel 45 százalékát ez a három megye adja. Ezzel szemben Gyõr-Moson-Sopron megyében, valamint a fõvárosban és annak tágabb vonzáskörzetében alig találni közmunkást.

A közfoglalkoztatottak aránya már nem éri el az 5 százalékot a teljes magyarországi dolgozói létszámhoz viszonyítva. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 4,4 millióan dolgoznak ma, a közmunkások száma pedig a háromhavi átlagokat tekintve 180-190 ezer fõ körül alakul. A foglalkoztatottak száma minden hónapban nõ, ezzel párhuzamosan csökken a közmunkáslétszám. Ennek oka a szakértõk szerint az, hogy a korábbi évekkel ellentétben – a munkaerõhiány miatt – a cégek már nem idegenkednek a bevonásuktól az elsõdleges munkaerõpiacra. Az új munkaerõt, valamint a közmunkásokat zömében már a vállalkozói szféra alkalmazza.

forrás: magyaridok.hu