2018-03-26 - Termelõi vásár a piacon

A húsvéti Vásár(olj) Kanizsán! március 24.-ei programja egyúttal egy nagykanizsai projekt elsõ foglalkoztatási rendezvénye is volt.

A kulisszák mögé engedtek betekintést a kézmûves mini mûhelyek: aki akart, kipróbálhatott egy-egy mesterséget, közben pedig elmesélték a tulajdonosok, miként lettek vállalkozók, és valósították meg álmaikat.

Volt olyan pult, ahol kizárólag egészséges, kézmûves süteményeket kínáltak. – Én Budapesten élek, de nagyon sokat járok haza, hogy segítsek az édesanyámnak, aki novemberben nyitotta meg kézmûves sütiboltját. A legfontosabb, hogy csak természetes alapanyagokat használ, semmi színezéket – mondta Horváth Lilla.

A kanizsai foglalkoztatási paktum keretében az érdeklõdõk az önfoglalkoztatás menetérõl, a támogatási lehetõségekrõl és a mentori szolgáltatásokról is tájékozódtak. A projekt egyik célja a vállalkozóvá válás népszerûsítése, amely a Mura-program törekvéseivel is összhangban van. – Az agrárgazdaság- és a turizmusfejlesztéshez keressük azokat a vállalkozókat, akik már ilyen területen dolgoznak vagy azokat a vállalkozókedvû fiatalokat, akik bele akarnak vágni valami hasonló tevékenységbe, éppen azért, hogy egzisztenciát, munkahelyet teremtsenek maguknak, vagy ha már jobban megy a vállalkozás, akkor másoknak is – fogalmazott Cseresnyés Péter államtitkár, országgyûlési képviselõ.

Jó példa Kanizsán és környékén is akad. Az emberek pedig szívesen vásárolnak a helyi termelõktõl. – Várják, hogy mikor lesz termelõi vásár – tulajdonképpen szinte minden nap az itt, csak mindig van egy téma, amire fókuszálunk. Mikor tavaszodik, és már ültetjük a virágokat, akkor szoktunk palántavásárt hirdetni – tette hozzá Dénes Sándor Nagykanizsa polgármestere.

A szombati vásári forgatag már a húsvétvárás jegyében telt. A piacon bõséges választék gyûlt össze hagyományos és modern dekorációkból egyaránt.

Forrás: kanizsatv.hu