2018-04-16 - Meghatározó szerepe van a kkv-knak az ipari termelésben

A kis- és középvállalkozások jelentõs részt képviselnek az ipari termelésben, a foglalkoztatás több mint ötven százalékát adják - mondta Pomázi Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) iparstratégiáért és gazdaságszabályozásért felelõs helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal adataira reagálva.

A KSH csütörtökön közzétett részletes adatai szerint februárban az ipari termelés volumene 4,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlannal. Az elõzõ hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezõvel kiigazított ipari kibocsátás 0,5 százalékkal emelkedett.

Hozzátette: a jármûgyártás az egyik meghatározó a növekedésben, de tavaly további iparágak is elkezdtek növekedni. Az elsõ két hónapban 5,4 százalékkal bõvült az ipari termelés, amin belül a jármûalkatrész-gyártás az egyik meghatározó, de a gumiipar, a fémipar, a faipar vagy a vegyipar bõvülése is jelentõs hatással volt az egész feldolgozóipar teljesítményére - sorolta. Emellett az energiaipar és a csekély súlyú bányászat, illetve ehhez kapcsolódó ipari feladatok teljesítménye is jelentõsen nõtt.

Kitért arra, hogy a következõ hónapokban az uniós forrásokkal a költségvetésbõl a kkv-k valósítanak meg ipari fejlesztéseket. Ezek mind azt a célt támogatják, hogy a magyar kkv-k versenyképessége, hatékonysága, termelési rugalmassága emelkedjen - mondta.

Forrás: kormany.hu