2017-09-08 - Bemutatkozik a TOP-6.8.2 Kanizsai foglalkoztatási Paktum

2016. szeptemberében kezdte meg munkáját a PAKTUMIRODA >>>

2016. szeptemberében kezdte meg munkáját Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzatának új szervezeti egysége, a PAKTUMIRODA, amelynek munkatársai a nagykanizsai vállalkozóknak, cégeknek, illetve a munkanélkülieknek nyújtanak információkat, segítséget a TOP-6.8.2-15-NA1-2016-00001 azonosító számú „Kanizsai Foglalkoztatási Paktum” címû projekt keretében.

A megalakult Paktumiroda feladatairól, illetve arról, hogy miben kérhetnek segítséget az említett csoportokba tartozó személyek, az iroda munkatársait Nagy József Györgyöt, Magyar Martinát és Szakáll Dórát kérdeztük.

Bemutatnák pár mondatban mirõl szól a „Kanizsai Foglalkoztatási Paktum” címû projekt?

Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata 2016. 07. 01. napon a TOP-6.8.2-15-NA1-2016-00001 azonosító számú, „Kanizsai foglalkoztatási paktum” címû projekt megvalósításába kezdett. Fizikai befejezésének tervezett napja: 2019.06.30.

A projektet konzorciumban valósítja meg Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata a Zala Megyei Kormányhivatallal és a Nagykanizsa és Környéke Foglalkoztatási, Szociális és Közmûvelõdési Nonprofit Kft. együttmûködésével.

A projekt keretében elkészült egy foglalkoztatás-fejlesztési helyzetelemzésen alapuló helyi szintû stratégia, mely mentén képzési és foglalkoztatási programok valósíthatóak meg az álláskeresõ hátrányos helyzetû és inaktív személyek munkaerõ-piaci integrációja érdekében. A projekt célja, hogy a Nagykanizsán élõ munkanélküliek közül minimum 300 fõ vegye igénybe a projekt keretében kialakított munkaerõ-piaci szolgáltatásokat (pl. képzésben, vagy támogatott foglalkoztatásban való részvétel).

A projekt jelenlegi szakaszában öt munkacsoport kezdte meg munkáját, melyek adott terület fellendítéséért, ötletek kidolgozásáért és minél hatékonyabb megvalósulásáért felelnek. Ezek a munkacsoportok a következõk:

  1. Kis- és középvállalkozások
  2. Városi pályaorientációs rendszer kidolgozásáért felelõs
  3. Helyi turizmus fejlesztését célzó
  4. Megváltozott munkaképességû munkavállalók segítését célzó
  5. Helyi termékekért és szolgáltatásokért felelõs munkacsoport

Milyen problémákkal fordulhatnak a Paktumiroda munkatársaihoz a vállalkozók?

A projekt elsõ szakaszában minél több nagykanizsai székhellyel, vagy telephellyel rendelkezõ vállalkozást, céget, szervezetet kerestünk fel egy kérdõív kitöltése céljából. Ez kiemelten fontos pontja volt a projektnek, hiszen többek között a vállalkozások munkavállalókkal szemben felállított képzettségi igényére is rákérdeztünk, amely alapján kerülnek majd összeállításra a projekt keretében induló képzések. Így a felmerült igények alapján végzettséget szerzõ munkavállaló el tud majd helyezkedni az elsõdleges munkaerõpiacon, hiszen olyan képzettséget szerez, amelyre a vállalkozásoknak szüksége van. Ezen kívül, ezen ismeretek birtokában tudunk segíteni munkavállalókat találni adott vállalkozásnak, hiszen tudjuk milyen végzettségû emberre lenne szüksége.

Miben kérhetnek segítséget a munkanélküliek?

A projekt célcsoportjai a 25, illetve 30 év alatti pályakezdõk, 50 év felettiek, GYES-rõl/GYED-rõl, ápolási díjról visszatérõk, legalább egy gyermeket egyedül nevelõk, legalább 3 hónapja munkanélküliek, foglalkoztatást helyettesítõ támogatásban részesülõk, megváltozott munkaképességûek, legfeljebb általános iskolai végzettségûek, roma nemzetiségûek, illetve inaktív személyek. Így elsõsorban az õ jelentkezésüket várjuk. Képzésben való részvétel elindulásában, illetve adott személy elsõdleges munkaerõpiacon történõ elhelyezkedésében tudunk segítséget nyújtani.

Hol és mikor kereshetik Önöket?

Nagykanizsán a Bajza utca 2.-ben hétfõtõl – csütörtökig 09:00-tól 12:00-ig, illetve 12:45-tõl 14:00-ig állunk szíves rendelkezésére minden érintett személynek.