2017-11-14 - Egyre közelebb jutunk ahhoz, hogy négy és fél millió magyar dolgozzon

Tovább csökkent a munkanélküliség Magyarországon.

Az egy évvel korábbihoz képest 38 ezer fõvel, 189 ezerre csökkent a munkanélküliség, ez azt jelenti, hogy 4,1 százalékos a mutató most – derül ki a KSH ma kiadott adataiból. A foglalkoztatottak létszáma 4 millió 451 ezer fõ, ami 60 ezerrel több, mint egy évvel korábban.

A magyarországi elsõdleges munkaerõpiacon 97 ezerrel többen dolgoznak, mint egy éve, a közmunkások létszáma pedig 34 ezerrel csökkent.

Látványos maradt a különbség a két nem munkanélküliségének változása között: a 38 ezres csökkenésbõl 31 ezret a férfiak körében mértek, és csak hétezret a nõk között.

A munkanélküliség átlagos idõtartama 15,4 hónap. A munkanélküliek 40,6 százaléka legalább egy éve nem talál állást.

A Dél-Dunántúl az egyetlen régió, ahol nõtt a munkanélküliség, ott a növekedés 0,4 százalékpont volt. A legjelentõsebb változás Dél-Alföldön következett be, ahol 1,8 százalékponttal, 3,7 százalékra csökkent a ráta. A munkanélküliségi ráta Nyugat-Dunántúlon volt a legalacsonyabb (2,2 százalék), míg a legrosszabb a helyzet az Észak-Alföldön, ahol 7,2 százaléknak nincs munkája.

A KSH módszertana szerint munkanélkülinek az számít, aki a felmérés hetében nem dolgozott, és nincs is olyan munkája, amelybõl átmenetileg hiányzott, a kikérdezést megelõzõ négy hét alatt aktívan keresett munkát, és két héten belül munkába tudott volna állni, ha talált volna megfelelõ állást, vagy már talált munkát, ahol 90 napon belül dolgozni kezd. Foglalkoztatottnak azt mérik, aki az adott héten legalább egy órányi, jövedelmet biztosító munkát végzett, vagy volt olyan munkahelye, ahonnan betegség vagy szabadság miatt volt távol – ide számítanak a közmunkások és a külföldön dolgozó magyarok is.

forrás: hvg.hu