2018-11-23 - Nagykanizsa és térsége várja az olasz befektetõket, üzletembereket

Együttmûködési megállapodást kötött a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara, illetve a Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara annak érdekében, hogy elõsegítse a dél-zalai városban mûködõ olasz vállalkozások fejlõdését, újabbak betelepülését és magyarországi befektetõk itáliai szerepvállalását.

Az eseményre a nagykanizsai kamara által a Vasemberházban szervezett „Italian Business Day”, azaz olasz üzleti nap keretében került sor. A rendezvényen a helyi és a magyarországi olasz kamara, az olasz nagykövetség, az önkormányzat, a Zala Megyei Kormányhivatal, az Olasz Kereskedelmi Ügynökség, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara képviselõi vettek részt, illetve Cseresnyés Péter miniszterhelyettes, a térség országgyûlési képviselõje.

– Az a célunk, hogy bemutassuk az olaszoknak Nagykanizsát, a kanizsaiaknak pedig az olaszokat – hallottuk dr. Polay Józseftõl, a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara elnökétõl. – Szeretnénk, ha nemcsak a klasszikus, hagyományos csatornákon, hanem a virtuális térben is bõvülne az olasz és magyar vállalkozások, üzletemberek, befektetõk együttmûködése. Felépítünk egy közös adatbázist, melyben mindkét oldalról tájékozódhatnak a felek egymásról. Létrejön tehát egy virtuális ügyfélszolgálat, amely hitünk szerint segít annak elterjesztésében, hogy Nagykanizsa várja az olasz befektetõket, s jó potenciállal rendelkezik felkészült, képzett munkaerõ tekintetében is. Úgy látjuk, hogy a gépipar, a vízkezelés, az idegenforgalom, a vendéglátás és szándékaink szerint az autóipar terén van reális esély üzleti kapcsolatok kiépítésére.

Az olasz vendégeket, köztük Francesco Marit, az olasz kamara elnökét, Teresa Testát, az Olasz Nagykövetség Gazdasági Hivatalának kereskedelmi attaséját, valamint Marcello Baldonit, az Olasz Kereskedelmi Ügynökség képviselõjét Dénes Sándor, Nagykanizsa polgármestere köszöntötte. Kiemelte: a városban már számos olasz vállalkozás van jelen, ezek az elmúlt 8 évben megkétszerezték foglalkoztatottaik számát, így ma 1400 fõ dolgozik náluk; a nettó árbevételük pedig megháromszorozódott, ami mindenképpen elõremutató a jövõt illetõen. Cseresnyés Péter miniszterhelyettes pedig arról beszélt: remélhetõleg hamarosan a nagykanizsai vállalkozások is szerephez jutnak Itáliában.

Francesco Mari beszédében kijelentette: a nagykanizsai, illetve a magyarországi gazdasági környezet teljesen egybevág az olasz üzletemberek elképzeléseivel, igényeivel, ezért már most tudható, hogy legalább 3 jelentõs olasz üzleti szereplõ tervez magyarországi befektetéseket több 10 millió euró értékben már jövõre – s e tendencia folytatódhat.

A nap ezt követõen az olasz és magyar vállalkozások találkozójával folytatódott.

Forrás: zaol.hu