2019-01-21 - Kanizsának is jó – Még fényesebb a Tungsram

Stratégiai partnerséget kötött a magyar kormány és a Tungsram; a megállapodást Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Jörg Bauer, a Tungsram elnök-vezérigazgatója írta alá. Ezzel tovább erõsödött, még biztosabbá vált a nagykanizsai gyár helyzete, az itt lévõ munkahelyekkel együtt.

Szijjártó Péter rámutatott: a tavalyi év kiemelkedõ gazdasági sikerei közé tartozik, hogy a 123 éves magyar márkát, a Tungsramot sikerült újjáéleszteni. A General Electric (GE) regionális fényforrás-, valamint globális autólámpa-ágazatát magyar tulajdonos, a Jörg Bauer, a GE korábbi felsõ vezetõje irányította Tunsgram-csoport vásárolta meg. A Tungsram tehát újra magyar tulajdonban van. ATungsram a világ 22 országában rendelkezik kereskedelmi képviselettel, magyar központú multinacionális vállalat, amelynek fejlesztése egyértelmûen a magyar nemzetgazdaság érdeke. 
A miniszter közölte, ez a kormány 80. stratégiai együttmûködési megállapodása. A korábbiak eddig 22 ezer új munkahelyet hoztak létre, 180 ezer dolgozónak adnak munkát a partnercégek, amelyek között 60 termelõ, 18 szolgáltató és egy pénzügyi vállalat van. A Tungsrammal immár 7 magyar vállalat tartozik a sorba.
Szijjártó Péter ismertette: az elektronikai iparban – amelyben a Tungsram tevékenykedik – 145 ezer embert alkalmaznak, az ágazat a magyar gazdaság további növekedését alá tudja támasztani; tavaly az elsõ 10 hónapban 4200 milliárd forint termelési értéket állított elõ 9 százalékos növekedéssel.Hozzátette: a cég a technológiai újításoknak kitett iparágban mûködik, ezért kemény nemzetközi versenyben kell megvédenie és fejlesztenie pozícióit. A magyar állam ezért is állt a Tungsram mellé, az Eximbank jelentõs hitelt nyújtott a vállalatnak a hazai és nemzetközi versenyképességének fejlesztéséhez.

Szijjártó Péter kifejtette: a vállalatnak öt városban mûködnek gyárai, Budapesten, Nagykanizsán, Hajdúböszörményben, Zalaegerszegen és Kisvárdán, a Tungsram további magyarországi beruházásainak támogatásával pedig elõsegítik a telephelyek bõvítését. Észak-Afrikában és a Közel-Keleten továbbra is erõs márka a Tungsram, némi munkával a Távol-Keleten és Délkelet-Ázsiában is az lehet, az Egyesült Államok piaca külön kihívást fog jelenteni.

A cég a 3. legnagyobb magyar tulajdonú vállalat, a termékei 95 százalékát exportálja. A magyar külgazdaság további sikereiben számítanak a vállalatra. A Tungsram sikere más vállalatok sikerét is jelenti a külügyminiszter szerint, mivel 1500 beszállítójából 670 magyar kis- és középvállalat. A megállapodás egyik fontos része, hogy a kormány segít a beszállítói hálózatba bekerülni. A szerzõdéssel a magyar ipari hagyományok megtartása mellett tettek hitet, magyar munkahelyeket védtek meg, és újak létrehozását tették lehetõvé, s új globális piaci szereplõ sikere mellett kötelezõdött el a kormány, összegezte Szijjártó Péter.
Kitért arra: tavaly a magyar gazdaság és a magyar vállalatok egyedülálló teljesítményt nyújtottak, 2018-ban az elõrejelzések szerint minden idõk legmagasabb értékét, 100 milliárd euró feletti értéket ér el a magyar export. Hozzátette: az átalakított beruházásösztönzõ-rendszerrel 98 nagyberuházás 1380 milliárd forint értékben valósult meg az országban, amihez a kormány 135 milliárd forint vissza nem térítendõ támogatást nyújtott. Négy év alatt 60 százalékkal nõtt a magyarországi beruházások értéke, és 2019-ben is hasonlóan jó eredményekre számítanak.
Jörg Bauer, a Tungsram elnök-vezérigazgatója felidézte: a világ egyes részein a Tungsram szó egyet jelent a minõségi lámpával. A Közel-Keleten, ha valaki izzót akar vásárolni, így kéri: "adj nekem egy Tungsramot". Ezt az eredményt a 123 év innovatív, kiváló termékeivel és globálisan jó kereskedelmi kapcsolataival sikerült elérni. Kiemelte: 100 országban vannak jelen, majdnem ötezer dolgozót foglalkoztatnak Magyarországon. A magyar és nemzetközi piacon is vezetõ, innovatív vállalat szerepére törekednek, és a partnerséget látják az egyetlen célravezetõ útnak, a versenyképesség kulcsának.

Az MTI kérdésére közölték: az elõzetes adatok szerint 2018-ban 300 millió dollár (mintegy 85 milliárd forint) árbevételt ér el a Tungsram-csoport.

Forrás: kanizsaujsag.hu