2019-02-14 - Már a harmadik csarnokot építi a DAB

A DWT cégcsoport immár harmadik csarnokát építi Nagykanizsán, a 8,5 millió eurós beruházás várhatóan július végére készül el.

A DAB 1975-ben kezdte meg mûködését az északkelet-olaszországi Padova városában. Már 1996-ra világmárkává nõtte ki magát, ekkor kezdte el nemzetközi terjeszkedését. A 2000-es évek elején több vállalat felvásárlásával megalakult a DWT cégcsoport, ma a dán Grundfos multinacionális vállalat önálló tagjaként tevékenykedik.

A DAB jelenleg 7 gyártóüzemmel, 12 értékesítési vállalattal és 1 értékesítési irodával van jelen öt kontinensen.

A vállalat stratégiai szempontból választotta Nagykanizsát, hiszen a kelet-európai piacok felé terjeszkedik, a megnövelt gyártókapacitással szolgálja ki a megemelkedett keresletet. A cég célja, olyan modern elektronikára épülõ innovatív technológiai megoldások megvalósítása, amelyek a jó teljesítmény és az eredményes mûködés mellett alacsony energiafogyasztást garantálnak.

A nagykanizsai üzem elsõ, 5 ezer négyzetméteres csarnokát 2014-ben avatták fel, három évvel késõbb új csarnokkal bõvítették a magyarországi gyárat.

Enrico Pelletti ügyvezetõ igazgató elmondta: a harmadik ütem, szintén 5 ezer négyzetméter lesz, így a gyártás 15 ezer négyzetméteren folyik majd, ez a dinamikus fejlõdés egyedülálló a környéken.

– Várhatóan az idén júliusban fejezõdnek be a harmadik ütem 2,5 millió eurós kivitelezési munkálatai – folytatta az ügyvezetõ igazgató – Az új gyártósorok, gépek beszerzésére további 5-6 millió eurót fordítunk. Jelenleg 200-230 dolgozóval mûködünk, a következõ hónapokban további 50 fõvel bõvítenénk állományunkat. A csarnok befejezésével az idei év végére szeretnénk elérni a 300 fõ körüli létszámot.

Enrico Pelletti kiemelte: az új csarnokba telepítendõ gyártás magasabb technológiát képvisel majd, speciális termékek kerülnek bevezetésre. A legújabb szivattyúk gyártása a cégcsoporton belül is újdonságnak számítanak. Nem csak kiugrási lehetõséget, de kihívást is jelent a nagykanizsai gyár számára, hiszen a gyártást egy leányvállalat végezheti.

Az elõbb említett munkafolyamatok elvégzéséhez képzett állományra lesz szükség, szakemberekre, akik jártassak a mûanyag fröccsöntésben és a villanymotor tekercselésben.

– Az elõbbiek a rövidtávú tervek, azonban hosszútávon gondolkozunk – folytatta. – Nagykanizsán 50 ezer négyzetméterrel rendelkezünk és ezt a területet a jövõben tovább hasznosítanánk. A DAB szeretne kulcsfontosságú szerepet betölteni a régióban. A fejlesztéseink is jól mutatják, hogy elégedettek vagyunk a helyi adottságokkal, az önkormányzatban kitûnõ partnerre találtunk. Biztos vagyok benne, hogy az új lépéssel a munkaerõhiány okozta kihívásokat is orvosolhatjuk.

Forrás: zaol.hu