2019-04-26 - Támogatják a magyar és horvát kkv-k együttmûködését

Támogatási lehetõségrõl és annak feltételeirõl tájékoztatta a kanizsai vállalkozókat a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány. A B-Light projekt kifejezetten a magyar és horvát kkv-k együttmûködését, közös fejlesztéseit célozza meg, legyen szó technológiáról, termékrõl vagy éppen szolgáltatásról.

A pályázók pozitív elbírálás esetén 75 százalékos támogatásban részesülhetnek partnerenként. Ez az összeg minimum 30 ezer, maximum 135 ezer euró lehet. Minden konzorciumban legalább egy horvát és egy magyar vállalkozásnak kell részt vennie. A 2017 óta futó program új kiírására május 20-ig pályázhatnak, az elbírálás második köre az év második felében várható.

– Igazából a mezõgazdaság és az ingatlanszektor van kizárva ebbõl a lehetõségbõl, de ezen kívül nagyon sokan pályázhatnak. A fõ cél az, hogy valamilyen közös fejlesztés megvalósuljon. Ha ezt ágazatonként megnézzük, lehet, hogy egy szolgáltatás talán egy picivel nehezebb, mint egy közös termék kifejlesztése, de nem elképzelhetetlen. Az pedig mindenképp támogatható, ha a konzorcium egy harmadik piacon megjelenik. Erre egyébként készült egy Ansoff-mátrix, amely segítségével behatárolható, mely kategóriába tartozik a közös fejlesztés. Egyrészt lehet, hogy közös terméket szeretnének fejleszteni, vagy közös piacon megjelenni, de a legideálisabb az, ha egy közös termékkel egy harmadik piacon szeretnének közösen megjelenni – tájékoztatott a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány nagykanizsai irodájának vezetõje.

Forrás: https://kanizsaujsag.hu/hir/201904/tamogatjak-a-hataron-atnyulo-egyuttmukodeseket