2019-10-31 - Segítenek az álláskeresõknek: konferenciát tartottak a kanizsai HSMK-ban

A dél-zalai térségben mûködõ foglalkoztatási pályázatok megvalósításáról tartott konferenciát kedden a HSMK-ban a Nagykanizsa és Térsége Önkormányzati Társulás.

Az esemény aktuális képet ad a térség foglalkoztatási helyzetérõl, a munkaerõigényekrõl, valamint a szakképzés jelenlegi helyzetérõl. Az elõadók ismertették a program eddigi eredményeit és további céljait. A nagykanizsai és letenyei járás egészére kiterjedõ projekt elsõsorban a foglalkoztatás javítását segíti, de a szakértõk átfogóan kezelik a folyamatokat együttmûködésben az önkormányzatokkal, a munkaügyi szervezettel, a vállalkozókkal. A rendezvényen Balogh László polgármester köszöntötte a résztvevõket. Elmondta: a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretébõl számos fejlesztést hajtottak végre, s ebbõl valósulhatott meg a két foglalkoztatásfejlesztési együttmûködés is.

Balogh László hozzátette: a programok keretében azon dolgoznak, hogy a munkaerõ-keresletet összehangolják a kínálattal. A tervezõk munkáját dicséri, hogy a térségben párhuzamosan, egymás tevékenységét kiegészítve valósul meg a program – a városban a kanizsai foglalkoztatási paktum, illetve a két járásban a dél-zalai foglalkoztatási együttmûködési projekt. A két pályázat megvalósításában szorosan együttmûködnek a kormányhivatal szakembereivel.

– A kormányzati intézkedések következtében térségünkben is jelentõsen csökkent a munkanélküliség – folytatta a városvezetõ. – Jelenleg a munkáltatók számára problémát jelent a szakképzett munkaerõ megtalálása, annak hiánya. A vállalkozóktól kapott visszajelzések szerint ez már esetenként a fejlesztési terveik megvalósítását is kockáztatja. Azonban még mindig jelentõs számban élnek közöttünk potenciális munkavállalók, akik segítségre szorulnak, egyedül nem találnak képességüknek, elképzelésüknek és élethelyzetüknek megfelelõ munkát. Az álláskeresésükhöz személyre szabott segítséget biztosítunk, elõsegítve mielõbbi elhelyezkedésüket az elsõdleges munkaerõpiacon.

A konferencián elóadást tartott többek között dr. Árok Krisztina, a Zala Megyei Kormányhivatal társadalombiztosítási és foglalkoztatási fõosztályának vezetõje, valamint Mihovics Zoltán, a kanizsai Inkubátorház vezetõje.

Forrás: zaol.hu