2019-11-12 - Felavatták a dán Nilfisk új – és egyben legnagyobb – gyárát Nagykanizsán

Felavatták a dán Nilfisk új – és egyben legnagyobb – gyárát Nagykanizsán. A korábban a Csengery úton mûködõ termelõüzem az ipari parkba költözött, ahol megháromszorozott munkaerõvel és immár 32 ezer négyzetméteren folytatja az ipari professzionális tisztítógépek gyártását és raktározását.

Az alkatrészeket csomagolják és szerelik össze a dolgozók a Nilfisk új termelõüzemében. A kanizsai cég a közelmúltban megháromszorozta kapacitását: a korábbi 145 helyett ma már több mint 450 embert foglalkoztatnak itt, ezzel pedig a dél-zalai város három legjelentõsebb munkaadójának egyike lett az ipari professzionális tisztítógépeket készítõ gyár.

A hétfõi gyáravatón elhangzott, a Nilfisk jelenléte nem csak helyi szinten meghatározó. A 32 ezer négyzetméteren elterülõ csarnok egyike azon gyártóegységeknek, amely által a magyarországi termelõközpont – a nagykanizsai és a szigetszentmiklósi gyárakkal – a dán cégcsoport nemzetközi szinten is legnagyobb gyártóegysége lett.

– Mindig is az volt az álmunk, hogy egy kicsi helyi gyárból olyan gyárrá nõjünk a Nilfisken belül, amely igazán értéket képvisel, és akkora méretû, amire már odafigyelnek. Azért láttuk ennek a jelentõségét, mert nagyszerû emberek vannak a környéken, remek adottsággal rendelkezik Nagykanizsa, és remek szakértelemmel rendelkeznek az itt élõ emberek, és ezt mindenképpen szerettük volna egy magasabb szintre emelni – fogalmazott Kalocsai Norbert, a Nilfisk Production Kft. ügyvezetõ igazgatója.

A Nilfisk vezetõsége az elmúlt két évben azon dolgozott, hogy a termelés még koncentráltabb legyen. A cég globális gyártásáért felelõs alelnöke, Soeren Pap Tolstrup azt mondta, bizonyos termelési területeket megszüntettek például Olaszországban és Szingapúrban, ugyanakkor a magyarországi egységek jelenlétét megerõsítették. Ennek okairól Hans Henrik Lund vezérigazgató, ügyvezetõ elnök beszélt.

– Nagyon elégedettek voltunk a magyarországi munkaerõvel, mind Szigetszentmiklóson, mind Nagykanizsán. A konszolidáció folyamán azt vettük észre, itt sokkal jobb munkaerõt lehet találni, ezért is növeltük a nagykanizsai munkavállalóink számát 450-re. Úgy gondoljunk, ezzel nagyobb visszhangot válthatunk ki a helyi közösségben, és még vonzóbbak lehetünk az itteni munkavállalók számára – mondta el kérdésünkre Hans Henrik Lund, a Nilfisk vezérigazgatója, ügyvezetõ elnöke.

A cégcsoport több mint száz évre visszanyúló történetét Kirsten Geelan, Dánia magyarországi nagykövete elevenítette fel, s mint mondta: a Nilfisk neve ma már világszerte egyet jelent a minõséggel.

A Nilfisk 2003-ban kezdte meg a munkát a dél-zalai városban. A magyarországi termelési központ nemcsak a gazdasági eredményeire büszke, hanem erõs kollektívájára, valamint a cégen belül és kívül megvalósuló közösségépítõ tevékenységére. A társadalmi felelõsségvállalás jegyében a dolgozók rendszeresen segítik például a helyi óvodákat és az állatmenhelyeket is.

Forrás: kanizsaujsag.hu