2020-01-08 - Továbbra is növekvõ pályán a foglalkoztatottság

Az év azonos idõszakához képest 23 ezerrel több, mintegy 4,5 millió fõ dolgozott Magyarországon a 2019. szeptember-novemberi idõszakban. A vizsgált idõszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 163 ezer fõ, a munkanélküliségi ráta 3,5 százalék volt.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai alapján a 2019. szeptember-novemberi idõszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 517 ezer fõ volt. A 20-64-es korosztály 75,5 százalékos foglalkoztatási rátája meghaladja az Európa 2020 stratégiában meghatározott célértéket. A munkában állók számának bõvülésében továbbra is a versenyszféra erõsödése tapasztalható.

Az elsõdleges munkaerõpiacon dolgozók száma 31 ezer, a külföldi telephelyen dolgozóké 10 ezer fõvel nõtt, a magukat közfoglalkoztatottaknak vallók száma ugyanakkor 19 ezerrel csökkent – vagyis továbbra is a versenyszféra erõsödése tapasztalható. A kormány célja továbbra is az, hogy a munkanélküliség három százalék alá essen, ezzel valóra válhat a teljes foglalkoztatás.

A kormány munkavállalást ösztönzõ intézkedéseinek és a magas gazdasági növekedéssel együtt járó foglalkoztatás-bõvülésnek köszönhetõen Magyarországon tartósan alacsony a munkanélküliségi ráta. Amíg a magyar gazdaság növekedési pályán mozog, addig a foglalkoztatás iránti igény is magas szinten maradhat.

A munkaerõpiaci kereslet további növelésével, a szakképzés megerõsítésével, a képzéseket, vállalkozóvá válást támogató programok révén tovább növelhetõ a foglalkoztatás. A közfoglalkoztatottak, álláskeresõk és a dolgozni szándékozó nyugdíjasok célzott támogatásával egyre többen helyezkedhetnek el az elsõdleges munkaerõpiacon. Ennek érdekében a kormány könnyítette a nyugdíjasok foglalkoztatását, és a családvédelmi akcióterv keretében támogatja a kisgyerekes anyák munkavállalását. A vállalatok hatékonyság-javító intézkedései a mûködésben és a munkaerõ-gazdálkodásban tovább növelhetik a magasabb hozzáadott értéket termelõ munkavállalók számát Magyarországon.

A magyar gazdaság teljesítménye 2010 óta mintegy 30 százalékkal nõtt, hazánk Közép-Európával együtt a fejlõdés motorjává vált a kontinensen. A kormány célja, hogy a magyar gazdaság növekedésének üteme a következõ években is legalább két százalékponttal haladja meg az európai átlagot – ennek egyik fontos eleme a bõvülõ foglalkoztatottság.

Forrás: kormany.hu